Skip to content

5 vinkkiä, mitä ottaa huomioon kotisivuja hankkiessa

”Se on niin raskas prosessi.”
”En jaksa alkaa siihen, kun ei ole aikaa.”
”Minulla ei ole rahaa.”

”Uudet kotisivut vaativat tuhansien investointeja.”
”En ymmärrä näistä asioista mitään. Uskoin asiantuntijaa ja petyin.”

Kotisivujen päivittäminen ja pitäminen ajan tasalla ei ole niin vaikea, eikä kallista. Olen kuullut väitettävän, että alle kymmenien tuhansien sijoituksella kotisivuihin ei voi saada mitään toimivaa ratkaisua. Tuo on täysin puppua niin sanotusti!

Pienyrityksen kotisivujen ei tarvitse maksaa tuhansia

Ehei, ei todellakaan. Kun tekijä tietää, mitkä asiat ovat oleellisia olla kotisivuilla ja mihin kiinnittää huomiota, ei tuhansia tarvita. Poikkeuksen tekee tietenkin sellaiset ratkaisut, jotka vaativat paljon aikaa, raakaa koodausta tai ohjelmointia ja testausta, mutta peruskotisivut harvoin tarvitsevat.

Jokaisella tekijällä ja jokaisella ostajalla on toki täysi vapaus pyytää ja maksaa mitä haluaa palveluista! Mutta turhasta ei kannata maksaa.

Selvitä vastaukset näihin kysymyksiin, kun harkitset kotisivujen hankintaa

  1. Onko ilmoitettu kotisivujen hinta kertaluonteinen vai kuukausi- tai vuosimaksu? Järkevämpää on maksaa kertamaksu, joka ei ole sidottu vain tiettyihin ominaisuuksiin.
  2. Mitä maksaa kotisivujen kehitys jatkossa, jos haluat myöhemmin uusia ominaisuuksia? Selvitä ainakin tuntihinta ja minimilaskutus.
  3. Selvitä, oletko sidottu jatkossa vain kotisivut tehneeseen palveluntarjoajaan, vai voitko tilata jatkokehitystä ja päivitysapua mistä tahansa?
    Helpointa on, jos et sitoudu yhteen palveluntarjoajaan. Jos sitoutudut, selvitä etukäteen mitä palvelun irtisanominen vaatii ja kuinka helppoa se on.
  4. Tutki tai kysy, mitä teknisiä rajoituksia tarjotuilla kotisivuilla on. Saako sivuille lisättyä ominaisuuksia ja toimintoja myöhemmin?
  5. Haluat ehkä itsekin päivittää kotisivuja joskus? Miten raskasta se onkin, kun päivitettävänä olisi vain muutama yksittäinen sana, mutta sitä varten tulee ottaa yhteyttä ulkopuoliseen tahoon, odottaa toteutusta ja maksaa iso lasku. Varmista, että kotisivuja on helppo päivittää myös itse perussisällön osalta (kuvat ja tekstit).

Heräsikö kysymyksiä? Ota meihin yhteyttä ja kysy kotisivujen toteutuksesta.

Heidi Halonen